Fuet z orzechem laskowym 100g

Hiszpańska wędlina wieprzowa, grubo rozdrobniona, długodojrzewająca, z orzechem laskowym
Fuet jest tradycyjnym wyrobem katalońskim. Jest to kiełbasa wieprzowa w naturalnej osłonce, charakteryzująca się długim, wąskim kształtem, chropowatą powierzchnią, miękką konsystencją oraz słodkim, łagodnym smakiem. Oryginalny smak zawdzięcza również specjalnej mieszance przypraw.
Podczas suszenia i dojrzewania kiełbaska pokrywa się szlachetną białą pleśnią, która wzbogaca jej smak. Smakosze cenią pleśń za delikatny, grzybowy smak, jaki nadaje mięsu. Ale ma też inne zalety: na przykład chroni kiełbasę przed przedwczesnym wysychaniem. Nie ma zwyczaju zdejmowania białej powłoki z fueta – z tego powodu traci ważny składnik swojego bogatego smaku.
Uważa się, że smak i aromat tej długiej i cienkiej kiełbasy zaostrza apetyt, dlatego często jest stosowana jako przekąska przed obiadem lub kolacją. Współczesna hiszpańska gastronomia często stawia fuet jako podstawę śmiałych eksperymentów, dopełniając jej klasyczny smak niezwykłymi nutami.
W kolekcji J.Vila znaleźć można kilka odmian tej typowej hiszpańskiej kiełbaski. Producent połączył fuet z różnymi przyprawami, owocami, serami, grzybami itp., dzięki czemu osiągnięto szeroki asortyment, który zaskakuje konsumenta przy próbowaniu wszystkich specjałów.