Szynka Serrano 2kg

Szynka wieprzowa, surowa, suszona, długodojrzewająca, w kawałku
Szynka Serrano ( Jamon Serrano ) to perła hiszpańskiej kuchni. To rodzaj surowej szynki podsuszanej tradycyjnymi metodami. Wytwarzana jest ona z całych udźców wieprzowych z kością. Do produkcji szynki używa się specjalnie przygotowanych, wyselekcjonowanych szynek. Przygotowanie Jamonu trwa co najmniej 7 miesięcy i obejmuje marynowanie w soli morskiej, suszenie i dojrzewanie w ściśle kontrolowanych warunkach.
Szynka Serrano jest szynką długo dojrzewającą, dzięki procesowi suszenia w odpowiednich warunkach zyskuje specjalny smak, kruchość i aromat. Podczas długiego dojrzewania i podsuszania traci prawie 50% pierwotnej wagi mięsa. Skutkiem tego procesu jest najdelikatniejsze mięso, które dosłownie rozpływa się w ustach, jest miękka i soczysta. Cechuje się silnym, intensywnym aromatem. Ma zwartą strukturę i barwę od ciemnoróżowej po czerwoną.
Hiszpański rarytas jest niezwykle smaczny i wywiera pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wspaniale pasuje do szparagów także w połączeniu z owocami, takimi jak figi lub melon. Tradycyjna technologia wytwarzania tej szynki jest narodowym skarbem Hiszpanii. Jego przestrzeganie jest monitorowane przez upoważnioną agencję hiszpańskiego rządu, a Jamon, wyprodukowany zgodnie z tradycją, otrzymuje prawo do nazywania się Jamón Serrano.
Dostępna również w plastrach: